Van maandag 3 tot en met zondag 9 oktober vindt de zesde Week van de Handhaving plaats. Tijdens deze week vragen Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), samen met de lokale besturen een verhoogde aandacht voor sluikstort en zwerfvuil. Dit doen ze door overtreders aan te spreken en alternatieven voor te stellen, overtreders te beboeten en goed gedrag van burgers positief te waarderen. De stad en Politiezone Antwerpen ondernemen al jaren acties om het probleem rond sluikstort en zwerfvuil in te dijken. Met de inzet van extra medewerkers en zeer gerichte acties daar waar de overlast het grootst is, werken ze zo dagelijks aan een veilige, propere en aangename stad. In 2021 konden zij samen meer dan 3100 proces-verbalen opstellen.
Ondanks de inzet van honderden medewerkers en duizenden vrijwilligers om de straten en pleinen proper te houden, blijven afval, zwerfvuil en sluikstort een groot probleem in de stad.
Tijdens de zesde editie van de Week van de Handhaving, van 3 tot en met 9 oktober, wordt er door toezichters en politie extra controle gedaan op overtreders die sluikstorten of zwerfvuil op straat gooien. Zo willen ze iedereen bewust maken van hun gedrag en de consequenties die er tegenover staan. Overtreders beseffen zo dat er wel degelijk pakkans is als je zwerfvuil achterlaat, en dat er boetes tegenover overtredingen staan.
De problematiek krijgt tijdens deze week extra aandacht, maar de stad ging deze strijd tegen zwerfvuil en sluikstort al lang geleden aan.
Burgemeester Bart De Wever: “Sluikstort is een hardnekkig probleem waar iedere brave Antwerpenaar zich niet gewoon aan stoort, maar zich over opwindt. Wie onze straten bevuilt, besmeurt het uitzicht van onze stad en draagt bij tot een onveiligheidsgevoel onder zijn stadsgenoten. Daarom doen we er alles aan om sluikstorters kordaat aan te pakken. De lokale politie en stedelijke toezichtsdienst zetten zich hard in om daar werk van te maken. Onze aanpak werd de afgelopen jaren verfijnd door gericht gebruik te maken van camera-acties en heterdaadbetrappingen. Dat werpt vruchten af. Zij die werken aan een propere stad verdienen alle lof, want zij zorgen voor een stad waar we fier op kunnen zijn.”
Dagelijkse prioriteit
Stad Antwerpen onderneemt dagelijks acties om de problematiek rond zwerfvuil en sluikstort aan te pakken. De stadstoezichters gaan elke dag op pad en zorgen, door het vaststellen van overtredingen en het uitschrijven van GAS-pv’s, voor een veilige, propere en aangename woon- en werkomgeving.
Het aantal GAS-boetes gaat de laatste jaren in stijgende lijn. Zo tonen ook de cijfers, waar in 2019 sprake was van meer dan 1100 GAS-boetes, steeg dat aantal in 2021 al naar meer dan 2100 GAS-boetes.