Van zaterdag 4 juni tot en met zondag 10 juli staat de Sinksenfoor opnieuw op Spoor Oost in Borgerhout. Meer dan 150 eetkramen en spetterende attracties, waaronder zes nieuwe, bieden plezier en sfeer voor jong en oud.
Tijdens het pinksterweekend gaat de jaarlijkse Sinksenfoor weer van start. Na twee coronajaren zonder één van de grootste kermissen van het land kunnen liefhebbers eindelijk opnieuw hun hart ophalen. De stad gaf de foorkramers dit jaar een stevige korting op hun standgeld, om het geleden verlies te helpen compenseren.
De foor brengt dit jaar zes nieuwe attracties:
– V Maxx is een indrukwekkende snelle attractie. Twee gondels draaien aan 120 kilometer per uur, terwijl de benen van de durvers in de lucht bungelen. Met zijn 60 meter is dit ook het hoogste toestel van de hele kermis.
– Techno Power biedt een familie-attractie voor iedereen groter dan 1,20 meter. Vier grote armen met elk drie gondels draaien rond een middenas. Je gaat niet overkop, maar bindt wel de strijd met de zwaartekracht aan.
– Sky Glider is een zweefmolen met gondels die je 40 meter hoog de lucht in neemt. Goed voor een prachtig uitzicht over de stad.
– Waaghalzen komen in de X-treme zeker aan hun trekken. Deze attractie draait in drie richtingen. Een grote draaiende arm draagt verschillende gondels die ook in een kruis ronddraaien. Bovendien draait elke gondel nog eens afzonderlijk rond.
– Free Style is een soort vliegend tapijt, met 20 zitplaatsen die naar publiek gericht zijn. Het tapijt gaat in een razendsnel tempo van de ene naar de andere kant en geeft krachten tot 3G. Dit is ook een familie-attractie, kinderen zijn toegelaten vanaf 5 jaar.
– Tot slot is er ook een speciale variant op de traditionele Piratenboot. Die is enerzijds toegankelijk voor kinderen vanaf 4 jaar onder begeleiding: families kunnen plaatsnemen in de standaard zitplaatsen, waar je stevig vastzit. Wie houdt van kicks, opteert beter voor één van de twee kooien aan weerszijden, waar je los in rechtop staat.
Uiteraard zijn ook alle andere kramen van de partij: lunaparken, eendjes vissen, spookhuizen, schietkramen… , voor elk wat wils. Ook lekkerbekken kunnen op de Sinksenfoor terecht voor een hapje en een drankje. Meer dan 150 standhouders, verspreid over twee lange evenwijdige straten op de site, verwelkomen de kermisliefhebbers. De peter van de foor is dit jaar de bekende Antwerpse acteur en creatieve duizendpoot Axel Daeseleire.
“Je weet pas écht wat je mist als het er (even) niet meer is. Twee jaar kwamen we van een koude kermis thuis, maar zaterdag is de foor der foren terug en zal jong en oud eindelijk weer kunnen kirren van de kermispret en smullen van de typische foorgastronomie. Ik krijg alvast een licht eufo(o)risch gevoel bij dat vooruitzicht, en ik maak me sterk dat veel Antwerpenaren willen delen in die vreugde en massaal naar Spoor Oost zullen afzakken. De Big Bang is de traditionele afsluiter van de Sinksenfoor, maar in 2022 gaan we er vijf weken lang een knaleditie van maken. De drang is groot!”, zegt schepen voor markten en foren Peter Wouters.
De Sinksenfoor staat op de site Spoor Oost in Borgerhout.
Maandag, dinsdag en donderdag: van 16 tot 24 uur
Woensdag: van 14 tot 24 uur
Vrijdag: van 16 tot 2 uur
Zaterdag: van 14 tot 2 uur
Zondag: van 14 tot 24 uur (uitzondering: op pinksterzondag 5 juni tot 1 uur)
Op www.slimnaarantwerpen.be vinden bezoekers alle informatie om hun reisweg naar de Sinksenfoor te plannen en krijgen ze parkeerinformatie.
Het openbaar vervoer en de fiets zijn de beste vervoersmiddelen om naar het terrein te komen. Verschillende tramlijnen stoppen vlakbij de Sinksenfoor. Aan de ingangen Noord en Zuid zijn grote fietsparkings voorzien en in de buurt zijn meerdere Velo-stations.
Wie met de wagen komt, parkeert die best op een park-and-ride aan de rand van de stad en stapt daar over op het openbaar vervoer. Aan de Noordersingel 15 is ook een betalende autoparking voorzien (vast tarief 5 euro), die aangeduid staat met wegwijzers. Wie tot aan de Sinksenfoor wil rijden, moet er rekening mee houden dat het terrein in de lage-emissiezone van Antwerpen ligt. In de woonwijken rond Spoor Oost wordt het betalend parkeren tijdens de duur van de foor uitgebreid tot 22 uur, óók op zondagen en feestdagen. Op die manier ontraadt de stad kermisbezoekers om in die wijken te parkeren.
Het foorterrein is een no-gozone voor elektrische (deel)steps. Bezoekers mogen wel met de elektrische step naar de Sinksenfoor komen, maar niet over het eigenlijke terrein rijden. Naast de fietsenstallingen is wel een zone waar deelsteps kunnen achtergelaten worden.
Er gelden op de Sinksenfoor strenge geluidsnormen en er is permanent toezicht. Toezichters voeren controles uit op het vlak van brandveiligheid, geluid, licht en overlast. Vanaf 22.00 uur wordt het geluidsniveau beperkt tot een maximum van 75 dB(A), vanaf 23.30 uur tot 70 dB(A). De geluidsmetingen worden regelmatig uitgevoerd en een halfuur voor sluitingstijd gaat het geluid uit.
Elke dag vanaf de opening tot na sluitingstijd zijn stadstoezichters en politie in uniform en in burger aanwezig op het terrein en in de omgeving. Zij zien erop toe dat alles veilig en zonder overlast verloopt.
Op sinksenfoor.antwerpen.be is de info over de Sinksenfoor editie 2022 ook terug te vinden.