15 °C Antwerp, BE
donderdag 2 mei 2024
15 °C Antwerp, BE
donderdag 2 mei 2024

GAIA wil btw op kattensterilisatie van 21% naar 6%

Foto: Pexels.com

GAIA lanceert een nieuwe campagne ‘De curve moet omlaag’ voor een verlaagd btw-tarief op de sterilisatie van katten. “Een btw-verlaging van 21% naar 6% kan veel dierenleed voorkomen”, legt GAIA-directeur Ann De Greef uit. “Hoewel we, onder meer door de sterilisatieplicht, een verbetering zien, zijn er nog steeds te veel baasjes die hun kat niet laten steriliseren.” Daardoor blijft de kattenpopulatie exponentieel groeien met als gevolg overvolle asielen, gedumpte katten en ongewenste zwerfkatten. Een recente Ipsos-enquête toont aan dat 1 op de 5 kattenbaasjes hun niet-gesteriliseerde kat laten steriliseren als de prijs van de ingreep goedkoper is. “Wij roepen de beleidsmakers dan ook op om de btw op kattensterilisatie te verlagen van 21% naar 6%.”


Hoewel 90% van de katten in België gesteriliseerd is – zo leren de enquêteresultaten – zijn er naar schatting nog 341.115 katten niet gesteriliseerd. Wetende dat een kat minstens twee nestjes van vier kittens per jaar heeft, moeten die cijfers dringend omlaag. Als we de natuur haar gang laten gaan, dan brengen twee katten na drie jaar een kattenpopulatie van ongeveer 1.500 katten op de wereld. “Dat getal stijgt exponentieel tot meer dan 1 miljoen na zes jaar”, weet De Greef. Met veel dierenleed tot gevolg: overvolle dierenasielen die noodgedwongen katten moeten laten inslapen wegens plaatsgebrek, gedumpte kittens en ongewenste zwerfkatten die een erbarmelijk leven leiden.


Zal de verlaging van het btw-tarief helpen? Ja, zo blijkt uit het onderzoek van Ipsos: bijna 1 op de 5 kattenbaasjes met een niet-gesteriliseerde kat is bereid om zijn/haar kat/kater te laten steriliseren/castreren als er een btw-verlaging op de prijs wordt toegepast. Dat betekent 58.233 katten die extra zouden gesteriliseerd/gecastreerd worden.
De enquête leert ons ook dat de kostprijs de belangrijkste barrière is voor sterilisatie. Daarnaast zijn het niet noodzakelijk vinden van de ingreep, een kat die niet buiten komt, de leeftijd van de kat en tijdsgebrek om naar de dierenarts te gaan ook barrières van sterilisatie/castratie. “De regio’s zetten al de juiste stap door sterilisatie te verplichten. Het is nu aan de federale regering om te tonen dat ze het menen met dierenwelzijn: verlaag de btw van 21% naar 6% en help ons dierenleed te voorkomen.”

Het argument dat we ‘moeten wachten op Europa’ snijdt geen hout. Het is aan het federale niveau om de beslissing te nemen. De wet van 6 juni 2019 voorziet reeds de verlaging van de btw op kattensterilisatie van 21% naar 6% maar onder voorbehoud van het akkoord van de Europese Commissie. “Maar als we daarop moeten wachten, kan het nog heel lang duren. Wij vragen dan ook aan de beleidsmakers om Europa niet langer als excuus te gebruiken. Als het voor defibrillatoren kan, kan het voor kattensterilisatie ook. Wij zeggen: gewoon doen”, besluit Ann De Greef.

Nieuws247.be