Met hun nieuwe campagne #kangaroosnotshoes vraagt GAIA aan sportschoenenproducent Adidas op te houden met de verkoop van schoenen waarin kangoeroeleder verwerkt zit. GAIA werkt daarvoor samen met The Center for a Humane Economy (US), Kangaroos Alive (Australië) en FAADA (Spanje). De kangoeroejacht gaat gepaard met enorme wreedheid. “Merken die kangoeroeleder gebruiken, zijn dan ook medeplichtig aan een grootschalig en wreed bloedbad”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Door schoenen van kangoeroeleer te verkopen, ondersteunt Adidas dat jonge kangoeroes met hun hoofd tegen de bumper van een wagen worden geslagen of onthoofd.” Eerder slaagde GAIA erin alle grootwarenhuisketens in België te overtuigen kangoeroevlees uit hun winkelrekken te halen. “De bosbranden in Australië eerder dit jaar hebben al voor genoeg schade gezorgd binnen de kangoeroepopulatie.”
In Australië worden kangoeroes op grote schaal én op een wrede manier bejaagd en afgeslacht voor hun huid, geïmporteerd naar Europa, en verwerkt tot leer. De Australische overheid legt een quotum vast dat bepaalt hoeveel kangoeroes mogen worden bejaagd met het oog op de verkoop van hun vlees en huiden aan, onder andere, België. Op basis van dit quotum worden jaarlijks naar schatting 1.6 miljoen kangoeroes, evenals jonge kangoeroes (‘joeys’) als bijkomende schade (‘collateral damage’), meedogenloos bejaagd en gedood. Over een periode van 30 jaar werden er zo meer dan 90 miljoen buideldieren gedood. Daarmee is de kangoeroe de meest bejaagde wilde diersoort ter wereld.
K-leather
Kangoeroeleer (K-leather) wordt verwerkt in voetbal- en andere sportschoenen van onder meer Adidas. “Als een van de marktleiders heeft Adidas een voorbeeldfunctie”, zegt De Greef. “Als ze ook maar een greintje respect voor het dierenwelzijn hebben, nemen ze hun verantwoordelijkheid op en stoppen ze met het gebruik van kangoeroeleder. Als merken zoals Diadora en Versace het kunnen, waarom Adidas niet?”
Aan de consument vraagt GAIA aandachtig te zijn bij de keuze van hun schoenen. “Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze schoenen of andere producten kopen waar kangoeroeleder in verwerkt zit. De industrie speelt het slim: K-Leather doet bij veel mensen geen belletje rinkelen.”
Alternatieven
Bovendien bestaan er alternatieve synthetische, gerecycleerde en plantaardige materialen die dezelfde technische prestaties leveren als kangoeroeleer. “Het is dus perfect mogelijk om alle schoenen kangoeroevrij te maken zonder kwaliteitsverlies te leiden.”
Grootschalig bloedbad
De kangoeroejacht vindt ’s nachts plaats. Verblind door grote spots worden de buideldieren vanop grote afstanden vanuit een rijdend voertuig afgeknald. Het is wettelijk bepaald dat de jagers de dieren moeten doden met één schot in het hoofd. In de praktijk missen de jagers heel vaak en veroorzaken de schotwonden enorm veel leed. De dieren worden vaak geraakt in hun keel, neus, kaak of oren en zijn veroordeeld tot een lange lijdensweg. Ontsnapte dieren sterven pas dagen of zelfs weken later aan uitputting, ontbering en bloedverlies.
Joeys
Ook jonge dieren – bekend als Joeys – worden afgemaakt in de kangoeroejacht. Zo werden jaarlijks maar liefst tussen de 200.000 en 800.000 zeer jonge kangoeroes (zitten nog in de buidel van hun moeder) en 300.000 minder jonge joeys (in staat om zich te verplaatsen) afgeslacht of achtergelaten om te sterven. De meest gebruikte technieken bestaan erin het dier met zijn/haar hoofd tegen de bumper van een wagen te slaan of de schedel in te slaan. Voor die joeys die nog in de buidel zitten, is onthoofding de meest toegepaste dodingsmethode. Die brutale methoden van doden zijn perfect legaal.
“Kangaroos, not shoes!”
“Adidas, neem jullie ethische en maatschappelijke verantwoordelijkheid op en schrap kangoeroeleer. Kangaroos, not shoes”, besluit De Greef.