Deelnemen aan ‘Over De Oceaan’ het is niet zonder gevaren. Zo zijn er heel wat mensen die lang op zee zitten preventief hun blindedarm laten verwijderen. Een appendicitis kan levensbedreigend zijn.
Maar verhalen als deze lieten Jeroom niet afschrikken om toch aan het programma deel te nemen. Ook al beseft hij de gevaren heel goed.
“Als je appendix springt, heb je vierentwintig uur voor je jezelf vergiftigt en dood bent. In die drie weken op zee zijn we nooit op minder dan vierentwintig uur van hulp verwijderd geweest. Het enige wat je op zo’n moment kan redden, is een containerschip dat toevallig in de buurt is. Sowieso betekenen risico’s op zee iets anders dan op land”, zegt hij in De Morgen.
Maar de oceaan is sowieso al een gevaarlijke omgeving op zich. Zo is er ook nog iets als rogue waves.
“Omdat de boot altijd dezelfde richting uitvaart en de wind altijd van dezelfde kant komt, beginnen je hersenen vanzelf een inschatting te maken van het golvenpatroon en past je evenwichtsgevoel zich aan. Alleen kan er altijd een spontane golf van de tegengestelde richting komen, een rogue wave, die je zo kan verrassen dat je overboord slaat. Als dat ’s nachts gebeurt: dat is je grootste nachtmerrie.”