26 °C Antwerpen, BE
dinsdag 15 maart 2022
26 °C Antwerpen, BE
dinsdag 15 maart 2022

Kerkplus-subsidies voor Mariekerke en Braken

Foto: Google Maps

Onder de noemer Kerkplus ondersteunt Provincie Antwerpen lokale besturen en kerkbesturen om een her- of nevenbestemming te geven aan kerken die niet meer of niet langer alleen worden gebruikt voor erediensten. Hiervoor is een nieuw subsidieprogramma ter waarde van 3.850.000 euro in het leven geroepen. De eersten die daar gebruik van kunnen maken zijn het gemeentebestuur van Bornem en de vzw Grenzeloos Braken.

“De komende jaren moet voor tientallen kerken in onze provincie een nieuwe bestemming of een nevenbestemming gevonden worden, blijkt uit de kerkenbeleidsplannen van onze lokale besturen,” licht gedeputeerde voor Plattelands- en Dorpenbeleid Kathleen Helsen toe. “Als provinciebestuur willen we deze historische gebouwen een nieuwe maatschappelijke invulling geven, na een grondig onderzoek door een expertenteam en in samenspraak met de inwoners van de wijk of het dorp. Onder de noemer Kerkplus voorzien we in financiële ondersteuning voor een participatietraject en een herbestemmingsonderzoek én om die nieuwe functie daarna ook effectief te realiseren.”

Het provinciebestuur trekt in totaal 3.850.000 euro uit voor Kerkplus. De eerste investeringen uit deze nieuwe subsidielijn zijn voor de kerk van Mariekerke (Bornem) en de kapel van Braken (Wuustwezel).

“De kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel krijgt een muzikale nevenbestemming,” vertelt burgemeester van Bornem Kristof Joos. “Ze blijft dus beschikbaar voor liturgische activiteiten zoals huwelijken. Ook andere initiatieven, zoals de bekende tentoonstelling tijdens het Palingfestival, blijven er plaatsvinden. Maar daarnaast zal de kerk straks ook dienstdoen als concertruimte en opnamestudio.”

Het provinciebestuur trekt 244.010 euro uit om de aanpassingswerken voor dit nieuwe gebruik te ondersteunen. Dat bedrag wordt geïnvesteerd in een aantal basisvoorzieningen zoals sanitair, een kitchenette, nieuwe verlichting en energiezuinige vloerverwarming via een warmtepomp. De werken zullen in het voorjaar van 2022 starten.

In een eerder plattelandsproject spraken de inwoners van het Wuustwezelse gehucht Braken zich uit over de toekomst van de kapel langs de Bredabaan. “Uit een participatietraject bleek dat de kapel een plek moet zijn waar de mensen uit het dorp kunnen samenkomen voor een gezellige babbel bij een kop koffie, om een spelletje te spelen of voor een culturele of sociale activiteit, naast de misvieringen die er nog plaatsvinden,” verduidelijkt Karel Breugelmans van vzw Grenzeloos Braken.

Vele vrijwilligers steken sinds 2020 de handen uit de mouwen om van de kapel een aangename ontmoetingsplek voor jong en oud te maken. Ze voerden reeds een aantal aanpassingen uit en installeerden er onder meer een kitchenette. Grenzeloos Braken krijgt nu van Kerkplus een subsidie van 9.678 euro om ook de verwarming aan te pakken.

Lokale besturen, kerkbesturen en vzw’s met vragen over het toekomstig gebruik van een kerkgebouw kunnen nog steeds aankloppen bij het provinciebestuur om te kijken of ook zij in aanmerking komen voor een begeleid en gesubsidieerd herbestemmingsonderzoek of voor investeringssubsidies. De nieuwe oproep loopt nog tot 31 maart.

Nieuws247.be