18 °C Antwerp, BE
woensdag 13 september 2023
18 °C Antwerp, BE
woensdag 13 september 2023

Steven Van Gucht: “Dan krijgen we een gevaarlijke cocktail”

Foto: Play4

Het vogelgriepvirus is terug bijzonder actueel. Zopas werden ook zoogdieren zoals dolfijnen, vossen, wasberen en zeehonden besmet. De overdracht van een gemuteerde variant waarbij mensen besmet worden, komt misschien dichterbij. Volgens viroloog Steven Van Gucht zijn besmettingen bij zoogdieren niet helemaal nieuw.

“Het gebeurt nu alleen vaker”, legt hij uit in Humo. En bij een massale verspreiding onder zoogdieren, past het virus zich makkelijker aan en lopen ook mensen dus meer gevaar op besmetting.

“Hoeveel mutaties er nodig zijn voor een vlotte overgang tussen mensen, weten we niet precies. Het zou kunnen dat het er niet zoveel zijn: er is dus wel degelijk een risico”, beklemtoont Steven Van Gucht

Vooral mensen die werken in de nertsen- of pluimveesector of in opvangcentra met vogels, moeten extra voorzichtig zijn. “Een masker en handschoenen dragen is ook altijd verstandig”, adviseert de wetenschapper in Humo.

Volgens de viroloog kan die groep zich ook beter laten vaccineren tegen de menselijke seizoensgriep. “De kans is niet onbestaande dat die twee virussen elkaar in één persoon tegenkomen, en dan krijgen we een gevaarlijke cocktail”, verwittigt hij.

Nieuws247.be