17 °C Antwerp, BE
vrijdag 21 juni 2024
17 °C Antwerp, BE
vrijdag 21 juni 2024

Steven Van Gucht: “Hun uitwerpselen kunnen virus bevatten”

Foto: Play4

Nu de vogelgriep de wereld opnieuw ongerust maakt, waarschuwen veel Engelse steden voor het voederen van vogels in parken. Viroloog Steven Van Gucht adviseert in Humo vooral dicht contact met wilde vogels te vermijden.

“Respecteer vooral de handhygiëne”, benadrukt hij. “In parken zitten vaak veel wilde eenden en ganzen, en hun uitwerpselen kunnen virus bevatten. Het is aangeraden om thuis je handen te wassen als je ermee in contact bent gekomen, zeker vóór je aan tafel gaat.”

Volgens de viroloog is het virus minder besmettelijk omdat het zich in de longen vastzet. “Als het virus een aantal mutaties zou ondergaan en zich daardoor in onze neus kan nestelen, zou het besmettelijker kunnen worden.”

Een voordeel zou dan weer kunnen zijn dat het virus zo wat minder agressief wordt. “Als het meer in de neus zit, zal het mogelijk meer een soort griep worden en zullen de longen minder schade oplopen”, legt hij uit in Humo.

Als het zich echt op grote schaal wil verspreiden, moeten er bij het virus mutaties gebeuren in het oppervlakte eiwit. “En die hebben we nog niet gezien”, stelt Van Gucht ons min of meer gerust.

Nieuws247.be