17 °C Antwerp, BE
vrijdag 21 juni 2024
17 °C Antwerp, BE
vrijdag 21 juni 2024

Steven Van Gucht: “Dan hebben we een groot probleem”

Foto: PhotoNews

Stevenen we af op een nieuwe pandemie, afkomstig van het vogelgriepvirus? Topviroloog Steven Van Gucht is er in Humo als de kippen bij om duiding te geven. “Door covid is die vogelgriep onder de radar gebleven, maar ze woedt al een jaar of twee.”

Het vogelgriepvirus dook voor het eerst in China op in 1997 en trof een jaar later Hongkong. Na een periode van relatieve rust, stak het in 2003 opnieuw in China de kop op. Onder meer Egypte, Indonesië en Zuid-Oost-Azië volgden.

Soms raakten ook mensen besmet, waarbij er velen aan een zware longontsteking gestorven zijn. “Als zo’n virus zou leren hoe het zich van mens tot mens kan verspreiden en een stukje van die agressiviteit behoudt, hebben we een groot probleem,” waarschuwt Steven Van Gucht.

“We kunnen sinds 2020 spreken van een pandemie bij vogels”, gaat de viroloog verder in Humo.
Vroeger was er enkel in de winter vogelgriep in Europa, maar sinds twee jaar blijft het ook in de zomer actief aanwezig.

“Geruststellend is wel dat we momenteel heel weinig gevallen bij mensen zien. De meeste geïnfecteerden vertoonden milde symptomen”, sust Steven Van Gucht de gemoederen.

Nieuws247.be